Kuzemerkooi

Natuur en recreatiegebied in het Westerkwartier

Praktijklessen

In de Kuzemerkooi kunnen we uitstekend praktijklessen aanbieden. Dat kan voor het onderhoud in de houtsingels, bosjes. Of het open houden van de kooiplas en de vangarmen. Maar ook bijvoorbeeld bollen en knollen planten. U kunt altijd zelf met een voorstel komen. Wij plaatsen voorbereidende informatie op deze pagina.


Prakijkles orgniseren


Neem contact met ons op (Contact pagina) wanneer u een praktijkles bij ons wilt organiseren. Wij helpen u graag bij de uitvoering.

Praktijkles verwilderings bollen

Groepsgrootte 5-7 leerlingen per begeleider
Periode september tot begin  november

Als we een geschikte plek in de Kuzemerkooi zoeken om de bollen te planten, nemen we niet een stukje waar je elk jaar moet maaien of spitten. We zoeken een stukje grond waar ze ieder jaar opnieuw weer rustig kunnen opkomen. Wanneer de grond hard is dan gaan we deze even omspitten, zodat de leerlingen de bollen gemakkelijk kunnen planten.

We nemen voor de Kuzemerkooi verwilderingsbollen en knollen. Die ogen natuurlijk en kunnen zich goed handhaven en uitbreiden.

Een aantal soorten zijn sterhyacint, boshyacint, sneeuwroem, gele anemoon, bosanemoon, winterakoniet, lenteklokje, wilde tulp, kievietsbloem en nog vele anderen.

Aan de rechterzijde een filmpje hoe we gaan planten.

Meer informatie op Tuinieren.nl

Praktijkles Bodemdiertjes

Groepsgrootte 5-7 leerlingen per begeleider
Periode mei - oktober

Het bodemleven is ontzettend rijk, daarvoor hoef je niet naar de tropische regenwouden. Een blik in de grond onder je voeten levert minstens zoveel onmisbaar leven op.

Bereid de les voor op school. Wij zoeken voor u de beste plekken om bodemdiertjes te zoeken. U kunt voor de buitenles onze leskist gebruiken met vergrootglazen, insectenpompjes (zie filmpje),
bakjes om de vangst te tonen.

De bekendste dieren, kun je met de speciale zoekkaart al snel herkennen in onze Kuzemerkooi.

Download de bodemzoekkaart

Waterdiertjes zoeken

Groepsgrootte 5-7 leerlingen per begeleider
Periode mei-juli

Bereid de leerlingen voor met het filmpje Waterdiertjes zoeken. De Kuzemerkooi biedt u prachtige poeltjes en slootjes met veilige kanten om deze workshop te kunnen doen. U kunt onze leskist gebruiken met schepnetjes, loeppotjes en zoekkkaarten.

We letten op:
Hoe zien de diertjes eruit, hoe bewegen ze zich, hoe kunnen ze leven in het water.

De bekendste dieren zijn al snel te herkennen met de zoekkaart waterdiertjes.

Download de zoekkaart waterdiertjes

Vervolg praktijklessen

Binnenkort vindt u meer praktijklessen.