Kuzemerkooi

Natuur en recreatiegebied in het Westerkwartier

De Kuzemerkooi

Ontstaan
In 1994 is een landschapsplan uitgewerkt voor de Kuzemer, een buurtschap ten Zuidwesten van Oldekerk. Een deel van dit plan, werd in 1998 gerealiseerd. In 2006 kon het tweede deel van het plan worden uitgevoerd. Doel van het plan is om zowel de recreatieve, natuur, landschappelijke als cultuurhistorische waarden te versterken en hiermee een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van deze plattelandsregio.

Stichting Kuzemerkooi
Op initiatief van Egbert Renkema (Niekerk), hebben de dorpsbewoners van Niekerk, Faan, Oldekerk en Sebaldeburen (Gemeente Grootegast) in 2007 het beheer over het gebied gekregen, met als gevolg de oprichting van de 'Stichting Kuzemerkooi' met Egbert als voorzitter.

Gebied van de Kuzemerkooi
De Kuzemerkooi is globaal 10 hectare. Het bestaat uit een gebied met dorpsbosjes uit de jaren negentig en een in 2007 aangelegd gedeelte met in het centrum een eendenkooi inclusief vangarmen, kijkwand, kooikershuisje. We hebben ook een ijskelder nagebouwd omdat vroeger de kooiker de vangst daar in bewaarde. De kelder doet nu dienst als vleermuisbunker.

Recreatie
De Kuzemerkooi is een pareltje geworden in het Westerkwartier, met een keur aan beplantingen, poelen, watertjes, zit en picknick gelegenheid. Voor de jeugd zijn er spannende speeltoestellen! Er is een ruiterroute en de fiets en wandelknooppunten gaan door ons gebied. Het zal u niet verbazen dat de Kuzemerkooi een geliefd plekje is geworden in Westerkwartier...

Samen werken voor de woonomgeving
Stichting Kuzemerkooi zet zich volop in voor natuur en recreatie. Belangrijk daarbij zijn ruimte voor educatie en ruimte voor evenementen.

Maandelijkse klusactiviteiten
Iedere tweede zaterdag van de maand werken we met onze vriijwilligersploeg van ruim twintig dorpsgenoten in ons mooie gebied.

Bekijk onze pagina over de vrijwilligers
Bekijk op de startpagina de agenda voor onze activiteiten.
Ga naar de contactpagina voor de contactgegevens.
Logo van de Stichting Kuzemerkooi