Kuzemerkooi

Natuur en recreatiegebied in het Westerkwartier

Dorpsbos

Het dorpsbos is een 600 meter lang 100 meter breed bosgebiedje. De totale oppervlakte is een kleine 6 hectare. De bosjes zijn verschillend van opzet. Ons beheer is er op gericht de belevingswaarde te vergroten door meer variatie in de beplanting te brengen.

Bosjes bij ingang Langewolderweg/Eekebuursterweg
De bezoeker gaat vanuit de Langewolderweg, via de bomenweide het gebied in. Let op de poel vlak langs de weg. Al snel wordt de bomenlaan van moeraseiken bereikt. Deze bomen hebben in de herfst een schitterende dieprode kleur.

Kabouterpad
Aan de rechterzijde bij de ingang maakt een kabouterpaal duidelijk dat dit de start is van het kabouterpad. Het kabouterpad gaat door een ruig 0.7 hectare bosje met veel struikvormers.

Wandelroute
Het kabouterpad gaat bij de poel over in de doorgaande wandelroute, onderdeel van het wandelnetwerk Westerkwartier.

Uitkijkheuvel en Speelveld
Midden in het dorpsbos hebben wij een uitkijkheuvel. Op de heuvel heeft u mooi overzicht op de poelen en het speelveld met de speeltoestellen. De jeugd kan hier voetballen, schommelen, op het vlotje spelen, zich wagen aan de stappalen of de uitdaging aan gaan op de nieuwe hangbrug.

Kuzemerpoeltje
Midden in de bosjes richting Kuzemerweg, bevindt zich het Kuzemerpoeltje. Dit poeltje is bijzonder mooi in evenwicht en er ontstaat een interessante waterplanten en waterdieren wereld. Rondom het poeltje willen we door slim maaien een bloemrijk grasland creeƫren. Na een flauwe bocht, wordt de Kuzemerweg bereikt. Daarmee is de tocht door het dorpsbos beƫindigd.

Verbinding naar Eendenkooi
Ten hoogte van het speelveld is er een fiets of wandelpad doorsteek naar het Eendenkooi gebied. U kunt ook uit het dorpsbos gekomen linksaf de Kuzemerweg op om na 5 minuten het fietspad/wandelpad 'Waterkuzemer' te vinden die u snel naar de Eendenkooi brengt.

Paardenroute
In het dorpsbos zijn ook ruiters welkom. Vanaf beide ingangen is er een route uitgezet. Verzoek; blijf op de route om schade aan onze fiets en wandelpaden te voorkomen.

Kaartje Dorpsbos