Kuzemerkooi

Natuur en recreatiegebied in het Westerkwartier

Dorpsbos

Het dorpsbos is een 600 meter lang 100 meter breed bosgebiedje. De totale oppervlakte is een kleine 6 hectare. De bosjes zijn verschillend van opzet. Ons beheer is er op gericht de belevingswaarde te vergroten door meer variatie in de beplanting te brengen. Om het beheer makkelijker te maken hebben we het dorpsbos ingedeeld in drie gedeelten.

Bosjes bij ingang Langewolderweg/Eekebuursterweg
De bezoeker gaat vanuit de Langewolderweg, via de bomenweide het gebied in. Let op de poel vlak langs de weg. Al snel wordt de bomenlaan van moeraseiken bereikt. Deze bomen hebben in de herfst een schitterende dieprode kleur. Rechts maakt een kabouterpaal duidelijk dat dit de ingang is van het kabouterpad. Het kabouterpad gaat door een jong 0.7 hectare vrij eentonig essenbos waar wij meer variatie in gaan brengen.    

Aan de linkerzijde een beplanting met meer afwisseling door de zomereiken en de hazelaars. Na een greppel vinden we er vooral struikvormers waar de sleedoorn belangrijk is door de bloei en bessen. Gaat u hier maar eens op zoek naar het Struunpad dat wij hier hebben uitgezet. U kunt dan op een heel andere manier door ons gebied. Stevige waterdichte schoenen zijn aanbevolen!

Uitkijkheuvel en Speelveld
U bereikt nu onze uitkijkheuvel. Op de heuvel heeft u mooi overzicht op het speelveld. De jeugd kan hier voetballen, schommelen en er staan nog meer spannende uitdagingen voor alle leeftijden. U heeft ook mooi zicht op de poelen, de hoge populieren en het mooie eikenbosje waar het struunpad doorheen voert.

Bosjes bij ingang Kuzemerweg
Komende van het Golden Raand bosje kan de bezoeker het pad in dat naar de eendenkooi gaat. In het eerste stuk van de houtsingel staat een oudere eik die een zware blikseminslag heeft overleeft. Om het Kuzemerbosje te ervaren moet het pad naar de kooi gemeden worden en wordt er recht door gelopen. Aan de linkerhand een opgaand essenbos waar wij hoogdunning toepassen. Aan de rechterzijde weer een gemengd bos. Langs de gehele lengte van het pad gaan we aan beide zijden de struikenlaag terugbrengen om een bloeiende mantel te krijgen.    

Midden in deze bosjes bevindt zich het Kuzemerpoeltje. Dit poeltje is bijzonder mooi in evenwicht en er ontstaat een interessante waterplanten en waterdieren wereld. Er leven al vele kikkers in dit poeltje. Om het poeltje willen we minder gaan maaien waardoor het gras verruigen kan. Na een flauwe bocht waar wij aan de rechterkant een struweel van willen maken, wordt de Kuzemerweg bereikt. Daarmee is de tocht door het dorpsbos beëindigd.

Verbinding naar Eendenkooi
Ten hoogte van het speelveld is er een fiets of wandelpad doorsteek naar het Eendenkooi gebied. U kunt ook uit het dorpsbos gekomen linksaf de Kuzemerweg op om na 5 minuten het fietspad/wandelpad 'Waterkuzemer' te vinden die u snel naar de Eendenkooi brengt.

Paardenroute
In het dorpsbos zijn ook ruiters welkom. Vanaf beide ingangen is er een route uitgezet. Verzoek; blijf op de route om schade aan onze fiets en wandelpaden te voorkomen.

Kaartje Dorpsbos