Vleermuis

Weer meer overwinterende vleermuizen

Zoals elke winter kwam vandaag vleermuiskenner en -adviseur Teddy Dolstra uit Friesland bij ons de vleermuiskelder inventariseren, dit keer zelfs onder politiebegeleiding. Vorig jaar overwinterden er 9 vleermuizen in de kelder, en dit jaar waren dat er zelfs 11! Een groot succes.

Om eerst alle misverstanden weg te nemen: de politie was erbij omdat die ook een rol heeft bij het beschermen van vleermuizen. Deze week stond nog in de krant dat veel vleermuizen omkomen door onzorgvuldige spouwmuurisolatie. Het is dus van groot belang dat de politie weet heeft van gedrag en woonomgeving van vleermuizen. En blijkbaar is onze Kuzemerkooi een ideaal leefgebied.

We vonden namelijk hangend tussen de bakstenen 7 baardvleermuizen, 3 watervleermuizen en 1 grootoorvleermuis. Daarnaast waren er vele groene en bruine kikkers in de spleten gekropen, zelfs tot het plafond van de kelder. Ook waren er weer de holenspinnen, een zeldzame soort die vroeger alleen in Limburg werd gezien.

Ook Limburgse toestanden zijn de stalactieten die uit het kalkrijke cement tussen de stenen hangen. Dat verwacht je niet. Kortom, de vleermuizen en andere beesten hebben onze ijskelder weer goed kunnen vinden dit jaar. Blijkbaar bevalt dit kleinschalige maar gevarieerde gebiedje hen wel.

Vleermuis
Vleermuis
Politiecontrole
Politiecontrole
Kikkers
Kikkers
Stalactiet
Stalactiet

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *